Güneş çarpması nedir? Neler yapılmalıdır?

Güneş Çarpması Nedir?

Güneş çarpması vücut iç sıcaklığının artarak metabolizmanın bozulması olayıdır. Yetişkinlere oranla daha çok çocuklarda daha sık görünür. Önlem alınmadığı durumlarda ölümle sonuçlanabilmekte olduğundan, tedavisi son derece önemlidir. Çok sıcak güneş görmeyen yerlerde de bu rahatsızlık görülebildiğinden sıcak çarpması olarak adlandırılır. Güneşin çok tehlikeli olduğu saatler sokağa çıkmak son derece tehlikelidir.

Güneş Çarpması Belirtileri

Güneş çarpmasının en belirgin belirtisi çok yüksek ateş ve cilt kurumasıdır. Vücut dış ısı ile baş edemez ve terlemeyi durdurur. Kusma, bulantı, yorgunluk, halsizlik ve sinir bozukları sıkça görülen belirtiler arasındadır. Baş dönmesi ve ensede sertlik hissedilir. İlerleyen durumlarda bilinç kaybı görülebilir.

Güneş Çarpması Vakalarında İzlenilecek Adımlar

Güneş çarpması geçiren hasta mümkün olan en kısa zamanda gölge bir yere alınarak vücudun soğutulması sağlanmalıdır. Soğutma işlemi 38-39 dereceye inene kadar devam edilmelidir. Bilinç açıksa bol sıvı içirilmelidir. Asla alkol ve alkollü içecekler verilmemelidir. Eğer bilinci açık değilse içecek verilmemelidir aksi takdirde hastanın boğulmasına sebep olunur. Kusma olduğu durumlarda hasta yan yüzükoyun yatırılmalıdır. Acilen doktor çağırılmalıdır.

Bir cevap yazın

how can we help you?

Contact us at the Consulting WP office nearest to you or submit a business inquiry online.

see our gallery

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?